Historie Bano Rolling Stones 1967

Houtrusthallen Rolling Stones 1967

Met slechts één microfoon en twee zelfgebouwde luidsprekers richt Gerrit Balkema in 1963 in het Groningse Noordhorn het bedrijf Bano op. Bano groeit al snel uit tot een begrip in het Noorden, op het gebied van licht en geluid. Ook buiten het Noorden wint Bano snel terrein. Zo reizen Gerrit Balkema en Anne Doedens in 1967 af naar de Houtrusthallen in Den Haag, om het geluid te verzorgen voor een voor hen relatief onbeduidende band. Achteraf blijken de heren het genoegen te hebben gehad met niemand minder dan The Rolling Stones.

 

Jaren 60 – 70

In de jaren ‘60 en ‘70 neemt het aantal projecten gestaag toe, waarbij ook steeds vaker zakelijke opdrachten worden aangenomen. Mooie voorbeelden zijn de introductie van de Lockheed F-104 Starfighter in Nederland en de landelijke Rabobank Scholenquiz met Dick Passchier en Judith Bosch.

Jaren 80- 90

Zakelijk gezien gaat het Bano voor de wind en diverse bedrijfsovernames zorgen voor groei. Zo neemt Bano halverwege de jaren ’90 het bedrijf Promotec over en verandert de naam in Bano Promotec. Naast een naamswijziging betekent dit een uitbreiding van het portfolio, met als speerpunten de verhuur en verkoop van video, licht en geluid. Naast de kennis op het gebied van geluidstechniek, neem de expertise op het gebied van licht- en videotechniek fors toe. Een ontmoeting met en bijzondere Maastrichtenaar in 1997 leidt tot een mooie samenwerking: Bano Promotec tourt samen met Andre Rieu vijf jaar lang door Europa en nog steeds is Rieu een zeer gewaardeerde klant die regelmatig nieuwe microfoons bij Bano afneemt. Eind jaren ’90 volgt de overname van het bedrijf Top Audio, dat o.a. de techniek voor bands als Diept Triest verzorgt. Dankzij deze overname weet Bano Promotec – dat vanaf dat moment verder gaat onder de naam BanoPro – zich nog beter te specialiseren op audio-gebied.

Jaren 2000

In 2003 treedt zoon Erwin Balkema toe tot het bedrijf, met als belangrijkste opdracht de verdere professionalisering van de organisatie. BanoPro gaat een ongekende periode van groei tegemoet, waarbij de doelstelling om als ‘one-stop-shop’ te worden gezien zijn vruchten afwerpt. Klanten vinden het fijn om voor al hun evenement-gerelateerde zaken met één partij aan tafel te kunnen zitten. Medio 2008 trekt Gerrit Balkema zich terug uit het bedrijf en neemt Erwin het roer volledig over. In de jaren die volgen breidt het klantenbestand zich steeds verder uit. Organisaties als MartiniPlaza en AEGON hebben hun weg naar BanoPro weten te vinden en zijn tot op de dag van vandaag trouwe klant.

 

Jaren 2010

Historie Bano REVLON Professional

Revlon Rai Amsterdam

In 2011 neemt BanoPro het bedrijf HVB inclusief Europees klantenbestand met klanten als HP, ING, Revlon en Canon over. In navolging van de jaren met Andre Rieu weet BanoPro met deze overname de positie op het Europese toneel te bestendigen. Eind 2013 zorgt de overname van stand- en decorbouwer B&L Exhibitis voor een verbreding van het pakket aan diensten. In dit jaar wordt ook de originele naam Bano geherintroduceerd, aangevuld met de belofte ‘engaging audiences.’ Ondanks de economische crisis weet Bano nog steeds te groeien, mede dankzij het aantal duurzame relaties dat ze in stand weet te houden. Doorlopend worden nieuwe producten en diensten toegevoegd aan het bestaande portfolio, waarbij innovatie en klantgemak voorop staan. Enkele voorbeelden daarvan zijn de exhibition planner (link naar pagina), de inventory manager (link naar pagina), de toepassing van 3D beursstand-ontwerp en van de Oculus Rift.

In ruim 52 jaar heeft Bano zich ontwikkeld tot één van de grote spelers op het gebied van even technology. Wij zijn er trots op zowel regionaal, nationaal als internationaal te mogen opereren.